Malta – den 4.-5. – Rabat, Mdina, Gozo

Dnes začínáme u pozůstatků římskéhé městské vily Domus Romana na Maltě, které můžete najít ve městě Rabat na pomezí města Mdina – dříve hlavní město Malty, které se tyčí na náhorní plošině a lze vidět již z velké dálky. Celé město je obehnané hradbami a první známky osídlení jsou z roku 4000 př.n.l.

Domus Romana byl postaven v 1.st.př.kr. a jednalo se o honosný římský dům, který byl osídlen do 2.st.n.l. V 11.st.n.l. byla část domu přeměněna na hřbitov. Našlo se zde kolem 245 pohřbených lidí včetně zbytků keraniky a šperků. Pozůstatky domu našli v roce 1881, když zde dělali park. Aby zachovali krásnou mozaiku na podlaze, postavili kolem muzeum, které otevřeli v roce 1882 a jednalo se o první dům na Maltě, který byl postaven z důvodu ochrany vykopávek.

Dále jsme se vydali do centra města Rabat, kde jsme cestou vyfotili kostel St.Paul, kde se zrovna konal pohřeb. Postupovali jsme dále až k nejdůležitější památce v tomto městě a tím jsou katakomby svatého Pavla a Agáty. Jedná se o opravdu obří komplex podzemních katakomb, které byly vytesány do lime stone pod městem a jedná se o jedno z největším pohřebišť z roku kolem 4.-9.st.n.l. První nálezy se datují k roku 1894. Určitě doporučuji navštívít, jelikož je to opravdu velice zajímavá podívaná. Ano, je to trochu morbidní místo, ale velikost katakomb vás jistě uchvátí.

Poslední zastávkou v tomto místě je již zmiňované bývalé hlavní město Mdina. Vstupujete zde po mostu, který vede přes velký příkop. Hradby jsou opravdu hodně velké a město působí velice bezpečně. Hodně průvodců doporučuje navštívit Mdinu v podvečer, jelikož je zde krásná atmosféra úzkých uliček osvětlených pouličními lampičkami. Můžete se zde docela v pohodě najíst a nemusíte se bát přehnaných cen. My jsme našli restauraci s jídlem kolem 10 EU. Celé městečko jsme prošli a pokračovali dále k monolitickému chrámu Ħaġar Qim a Mnajdra. Otevírací doba je do 18:00 a vstupné je 10 EU.

Ħaġar Qim – jedná se o nejvíc zachovalé chrámy na Maltě z období kolem 3500 př.n.l. V roce 1992 byl zapsán na seznam UNESCO.
Mnajdra – chrám je vzdálen zhruba 500 metrů od Hagar Qim a je také velice krásně zachovalý. V roce 1992 byl také zapsán na seznam UNESCO.

Místo jsme opustili tesně před zavírací dobou a rovnou jeli zpět do hotelu, abychom stihli přijet rozumně před západem slunce.

Den 5. – Gozo

Dnešek chceme věnovat ostrovu Gozo, který je vzdálený pár km od Malty. Dostanete se sem pohodlně trajektem, který odjíždí z Cirkewwa Ferry Terminal. Celý proces je následujicí:

  1. Autem přijedete do připravených domečků pro auta, kde se zařadíte.
  2. Nalodíte se na loď, nic zatím neplatíte, takže se nemusíte bát a kupovat lístky online apod.
  3. Cestou z Gozo před příjezdem na ferry terminál zaplatíte obsluze. Cena je cca 15 EU auto + řidič a cca 5 EU každá osoba.
  4. Zvládnul jsem to i já, který projíždí mýtné brány v Itálii bez vyzvednutí lístku 😀

Přehled zajímavých míst na Gozo v mapě

První zastávka rotunda svatého Jiřího, kde je vstup zdarma, platí se pouze výtah na střechu kostela, kde je krásný výhled na Gozo. Zde si uvědomíte, jak je ostrůvek malinkatý. Vidíte ze všech směrů moře. Měli jsme také štěstí, když jsme zastihli místního zvoníka, jak ručně obsluhuje zvon ve zvonici.

Pokračovali jsme dál do místních jeskyní. Pro mě to bylo docela překvapení, jelikož jsem nečekal jeskyně na tak suchém místě. Prší zde pouze 3 měsíce v roce a místní mají velké problémy s vodou. Pokud nemáte studnu musíte filtrovat mořskou vodu, nebo kupovat balenou. První jeskyně se jmenuje Xerri Grotto a jedná se o jeskyni pod rodinným domem. Uvítala nás paní domácí, zaplatili jsme 2,5 EU vstupné za každého a šli po točitém schodišti do malé jeskyně pod domem. Jeskyni objevil její dědeček v roce 1924 když kopal studnu. Druhá jeskyně se jmenuje Ninos Cave, zde jsme se ale bohužel nedozvonili. Opět se jedná o jeskyni pod domem.

Další zastávka je monolitický palác na Gozo Ggantija, který je jeden z nejstarších na světě (starší jak egyptské pyramidy). Opět je datován k roku okolo 3600 př.n.l. Po prohlídce jsme zaskočili k místnímu zachovalému mlýnu, který jsme si také prohlédli a pokračovali dále do hlavního města Victoria, kde můžete najít krásnou velkou Citadelu. Historici nenašli větší množství informací o osídlení v neolitické době takže se předpokládá, že osídlení započalo v době kamenné, nicméně důkazy o osídlení jsou nejvíce patrné od doby bronzové. Jedná se o velkou stavbu, která si prošla různými změnami včetně velkého opěvnění v podobě hradeb.

Další zastávka je kostel Ta’Pinu, který určitě navštivte protože je moc pěkný a patří mezi nejposvátnější místa na ostrovech. Pokračujeme dál na pobřeží mrknout na již neexistujicí Azure window, které se zhroutilo do moře pár týdnů zpět. I tak je to krásné pobřeží a určitě stojí za to zajet sem i tak. Nehledě na to, stále je zde “vnitřní moře”, což je malá uzavřená zátoka, do které proudí mořská voda průrvou ve skále. Pokračujeme dále po pobřeží k Wied II-Mielah, což je takové Azure window 2, ale určitě není tak krásné jelikož je hodně kryté skálou. Přístup je sem zavřený, ale malá branka nás neodradila. Na útesech můžete najít i zkameněliny mušlí, bohužel jsem neměli nic, čím je vykuchat.

Jelikož jsme chtěli stihnout přijet před západem slunce, vydali jsme se na cestu zpět. Zaplatili jsme trajekt a za pár desítek minut jsme byli na Maltě.